Een dekbed van dons is een garantie om lekker te slapen. Hij is dan ook niet voor niets bij heel veel mensen zeer geliefd. Te verkrijgen in 1 persoons maar ook in lits-jumeaux maten. Een van de belangrijke redenen waarom hij zo geliefd is, is de duurzaamheid. Hij gaat namelijk met gemak 10 jaar mee. Gelukkig heeft een donzen dekbed nog meer voordelen dan enkel de duurzaamheid. 

Als je kiest voor een dekbed van dons heb je een licht dekbed. Juist omdat het in staat is om de warmte goed vast te stellen heb je een stuk minder vulling nodig ten opzichte van andere dekbedden. Hoewel beide soorten dons zeer licht zijn zal dat van een gans iets voller zijn. Dit komt doordat het dons van gans groter is. Och zijn beide soorten zeer licht. 

Doordat het materiaal weinig vocht opneemt zal het ook anti allergisch kunnen werken. Het is namelijk geen goede leefomgeving voor bijvoorbeeld de huisstofmijt. Wel zo prettig als je daar allergisch voor bent.  

Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed van dons?

Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten. Begin bij het kijken wat het percentage aan dons is van het dekbed. Er mag pas dekbed van dons op staan als de inhoud minimaal 60% dons is. Er moet op het dekbed staan of het ganzendons of eendendons is. Kan je niet zien waar het vandaan komt? Dan is het ongetwijfeld eendendons. Ganzendons is iets duurder. Dit komt omdat het pluizig is en daarom iets beter. Kijk daarnaast ook of er een keurmerk op staan. Bij voorkeur het kenmerk Down Pass. Je weet dan zeker dat het dons van hoge kwaliteit is maar ook dat het dons diervriendelijk verkregen is. 

Wat zijn de tegenhangers van een dekbed van dons?

Een dekbed kent verschillende soorten vullingen. Eén van deze soorten is wol. Dit is gemaakt van schapenwol. Dekbedden van wol zijn ten opzichte iets zwaarder. Deze concurrent van dons wordt vaak gekozen door mensen die het gewicht van het dekbed willen voelen. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker synthetische dekbedden. Deze is gemaakt van soepele holle vezels. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als dons en dekbed. Ken je kapok vulling van dekbedden? Deze dekbedden zijn zeer geschikt voor mensen die transpireren. Dit komt omdat Kapok erg goed is in het reguleren van vocht en warmte. Het voordeel van Kapok is dat het koel is in de zomer en warm in de winter. Dan zijn er ook nog dekbedden van zijde, linnen of bamboe. Ook deze zijn zeer licht in gewicht. Net zoals dons. Deze variant is vooral prettig in de hete zomer maanden. 

Een dekbed van dons is dus bij uitstek een goede vulling.  Je kan ze voor de liefhebben ook in een 4 seizoenen variant krijgen. Ook zijn ze onderhoudt arm. Je hoeft ze alleen wekelijks even goed op te schudden en eens in de 4 jaar te wassen. Dat zijn nog eens voordelen.