Een overkapping kan echt het verschil maken voor je tuin of terras. Het beschermt je niet alleen tegen zon en regen, waardoor je meer van het buiten zijn geniet, maar het maakt je huis ook mooier en praktischer. Zo’n overkapping kan dienen als een extra leefruimte buiten, een droge plek voor je tuinmeubelen of gewoon een gezellige hoek om te ontspannen. 

 

Bij het kiezen van de overkapping is het materiaal super belangrijk. Het bepaalt namelijk zowel het uiterlijk als hoe makkelijk je overkapping in onderhoud is. In dit artikel neem ik je mee in het gebruik van kunststof, zodat je weet wat hier de mogelijkheden van zijn voor jouw overkapping.

Waarom kiezen voor kunststof?

Het kiezen voor een kunststof overkapping in je tuin biedt tal van voordelen. Deze overkappingen zijn niet alleen sterk en duurzaam, maar ook verrassend onderhoudsarm, wat betekent dat je meer tijd overhoudt om van je buitenruimte te genieten. Kunststof is bestand tegen allerlei weersinvloeden, van felle zon tot zware regenval, zonder te verkleuren, vervormen of rotten. Daarnaast biedt kunststof een grote flexibiliteit in ontwerp en kleur, waardoor je je overkapping volledig kunt afstemmen op de stijl van je huis en tuin. Met een kunststof overkapping haal je dus een praktische, mooie en langdurige oplossing in huis voor het creëren van een comfortabele buitenruimte.

De mogelijkheden van kunststof voor jouw overkapping

Kunststof overkappingen bieden een breed scala aan mogelijkheden dankzij de veelzijdigheid van het materiaal. Zo is Keralit, een populair type kunststof, bekend om zijn duurzaamheid en het minimale onderhoud dat het vereist, ideaal voor wie zoekt naar een lange levensduur zonder veel gedoe. Naast Keralit zijn er andere soorten kunststof zoals PVC en polycarbonaat, die elk hun eigen unieke voordelen hebben. 

Keralit

Keralit is een hoogwaardige kunststof die bekend staat om zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Het is een composiet materiaal, wat betekent dat het is gemaakt van een mix van kunststoffen, versterkt met vezels om het extra sterkte te geven. Keralit is bestand tegen weersinvloeden zoals UV-straling, vocht en temperatuurverschillen, waardoor het zijn kleur en vorm jarenlang behoudt zonder schilderwerk of andere onderhoudsbehandelingen.

 

Vind alle informatie over Keralit hier.

 

PVC (Polyvinylchloride)

PVC is een veel gebruikte kunststof voor overkappingen vanwege zijn kostenefficiëntie en veelzijdigheid. Het materiaal is licht van gewicht, gemakkelijk te bewerken en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen. PVC-overkappingen zijn relatief eenvoudig te installeren en bieden een goede weerstand tegen vocht en schimmels, waardoor ze een praktische keuze zijn voor veel buitentoepassingen.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een type kunststof dat bekend staat om zijn uitstekende lichtdoorlatendheid en hoge slagvastheid. Het is ideaal voor overkappingen waar natuurlijk licht gewenst is, zoals veranda’s of serres. Polycarbonaat is beschikbaar in transparante of semi-transparante platen en kan UV-bescherming bieden om schade door zonlicht te minimaliseren. Het materiaal is zeer sterk en kan extreme weersomstandigheden weerstaan, waardoor het een duurzame keuze is voor buitengebruik.

Acryl

Acryl, ook bekend als perspex of plexiglas, is een ander type kunststof dat wordt gebruikt voor overkappingen. Het biedt een helder, glasachtig uiterlijk met de voordelen van kunststof, zoals lichtgewicht en breukbestendigheid. Acryl is UV-bestendig en behoudt zijn transparantie en kleur goed over de tijd. Het is geschikt voor toepassingen waar esthetiek belangrijk is en waar bescherming tegen de elementen gecombineerd moet worden met het doorlaten van natuurlijk licht.

 

Elk van deze kunststofsoorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen en voorkeuren. De keuze voor een specifiek type kunststof overkapping hangt af van factoren zoals het gewenste uiterlijk, de noodzakelijke duurzaamheid, het beschikbare budget en de specifieke eisen van de buitenruimte.

Enkele onderhoudstips voor kunststof overkappingen

Het onderhouden van je kunststof overkapping is essentieel om deze er jarenlang mooi uit te laten zien en optimaal te laten functioneren. Hier zijn enkele eenvoudige maar effectieve onderhoudstips:

 

  • Regelmatige reiniging: Maak je overkapping schoon met een zachte doek of spons en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd schurende reinigers die het oppervlak kunnen beschadigen. Een zachte zeepoplossing is vaak voldoende om vuil en aanslag te verwijderen.
  • Vermijd hardnekkige vlekken: Zorg ervoor dat je bladeren, takjes en ander vuil regelmatig verwijdert, vooral uit de goten en hoeken, om te voorkomen dat er vlekken ontstaan die moeilijker te verwijderen zijn.
  • Inspecteer regelmatig: Controleer je overkapping op tekenen van slijtage, zoals scheurtjes of loszittende onderdelen. Een snelle inspectie kan je helpen om kleine problemen aan te pakken voordat ze groter worden.
  • UV-Bescherming: Hoewel veel kunststof overkappingen UV-bestendig zijn, kan langdurige blootstelling aan direct zonlicht sommige materialen na verloop van tijd doen verkleuren. Overweeg UV-beschermende sprays als je overkapping veel aan zonlicht blootgesteld wordt.
  • Schoonmaken van dakgoten: Zorg ervoor dat de dakgoten van je overkapping vrij zijn van bladeren en ander afval om een goede afwatering te garanderen en waterophoping te voorkomen.

 

Door deze eenvoudige onderhoudstips te volgen, kun je de levensduur van je kunststof overkapping verlengen en genieten van een prachtige, functionele buitenruimte zonder veel extra inspanning.