Voor iedereen die overweegt om te gaan tuinieren, kan de timing niet beter zijn. Tegenwoordig zijn er twee bijzonder interessante tuintrends die op grote schaal aanslaan en elke methode kan worden gedaan door zowel de beginner als de doorgewinterde groene-thumber.

De eerste methode is wat wordt aangeduid als vierkante meter tuinieren. Dit is een vorm van tuinieren waarbij kleine, maar zwaar beplante tuinen worden gepland. Veel aandacht gaat uit naar compost en verhoogde bedden in een zeer goed afgebakend gebied. Deze manier van tuinieren is perfect voor gebieden met een minder dan optimale bodemgesteldheid of voor mensen met een zeer beperkte hoeveelheid ruimte om mee te werken. In deze besloten tuinen kunnen alle soorten bloemen, planten en groenten worden gekweekt, waaronder tomaten, kruiden, radijs, spinazie, uien, wortelen, poolbonen en sla. De klimplanten kunnen ondersteund worden met palen, netten of traliewerk.

Er zijn veel voordelen verbonden aan tuinen van vierkante meter, omdat ze vrij eenvoudig te installeren en te planten zijn, ze ideaal zijn voor beginners, ze kunnen bijna overal worden geplaatst en ze zijn gemakkelijk te beschermen tegen ongedierte en slecht weer. Ze zijn ook zeer efficiënt, aangezien u, indien correct gepland, 100% van het gewas in 20% van de ruimte kunt krijgen.

Een andere bekende trend zijn leibomen, palmbomen en klimplanten

De tweede tuintrend die op grote schaal aanslaat, betreft water. Mensen worden van nature aangetrokken door de aanblik en het geluid van water, wat ertoe heeft geleid dat veel mensen watertuinen op hun erf hebben aangelegd. Watertuinieren wordt steeds populairder omdat het veel veelzijdigheid biedt en veel ruimte voor je verbeeldingskracht. Een watertuin kan bestaan ​​uit kleine vijvers, watervallen en mooie combinaties van rotsen en verlichting. De meeste watertuinen beginnen als eenvoudige vijvers waarin waterplanten, vissen en andere wezens kunnen leven en gedijen. Het is niet nodig om een ​​groot oppervlak te hebben om een ​​watertuin aan te leggen, aangezien de vijvers zo klein kunnen zijn als u wilt. U kunt betonnen schalen voor de vijver kopen, een plastic kuip gebruiken of iets anders dat waterdicht is. Voeg een beetje decoratieve tuinrand toe en je hebt een prachtige toevoeging aan je tuin gecreëerd.

Het is belangrijk om een ​​watertuin op een zonnige plek aan te leggen, omdat zowel vissen als waterplanten veel zon nodig hebben. Er zijn veel soorten waterplanten om uit te kiezen, variërend van volledig ondergedompelde soorten tot waterlelies die op het oppervlak drijven. De planten voegen zuurstof aan het water toe waardoor de vissen in leven blijven en ze zorgen ook voor afval dat geschikt is om te vangen.

Caitlina Fuller is een freelance schrijver. De eerste methode is wat wordt aangeduid als vierkante meter tuinieren. Dit is een vorm van tuinieren waarbij kleine, maar zwaar beplante tuinen worden gepland. Watertuinieren wordt steeds populairder omdat het veel veelzijdigheid biedt en veel ruimte voor je verbeeldingskracht.