De bohemian stijl woonkamer begon in de 19e eeuw in Parijs, Frankrijk. Het werd geïnspireerd door kunstenaars, schrijvers, artiesten en nomaden die geloofden dat creativiteit waardevoller was dan geld. Met de convergentie van hun respectieve culturen, idealen en weigering om te voldoen aan wat werd geaccepteerd, begonnen ze onbedoeld een interieurtrend. De Boheemse stijl, genoemd naar die nomadische kunstenaars, was bedoeld om schoonheidsnormen omver te werpen door de regels weg te gooien en het onconventionele te omarmen.

Kenmerken van een bohemian woonstijl

Hoewel er een aantal gebruikelijke praktijken zijn met de bohemien stijl, zijn er geen vaste regels zoals bij modern of minimalistisch. De kern van de bohemian stijl is dat het persoonlijk en ontspannen is. De boho stijl is er om jezelf te plezieren, niet iemand anders.

Hoewel er geen definitieve instructies voor deze stijl zijn, zijn er veel gebruikte praktijken die een goed startpunt zijn om die boho-vibes te inspireren. Gelaagde eclectische patronen, verschillende soorten verlichting en verzadigde kleuren helpen direct om de look te bereiken. Je kan dus verschillende kleuren met elkaar combineren maar over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van lichte, natuurlijke tinten met goud, zilver en brons.

Daarbij kan je ook materialen met elkaar combineren. Dit kan dus hout met stof, leer en beton zijn. Alle soorten meubels werken in deze esthetiek, van chaise longues tot vloerkussens tot een standaard bank en kussens.

Klik hier voor leuke inspiratie.

Bohemian stijl accessoires

Met een geschiedenis geïnspireerd door kunstenaars, is het logisch om handgemaakte stukken zoals schilderijen, quilts, vloerkleden, macramé, sculpturen of aardewerk te omarmen. Leg dus vloerkleden, kussens en plaids neer in de ruimte. Er bestaat niet zoiets als “te veel” in deze stijl.

Voeg een overvloed aan lampen toe, zoals hangers, schansen, lampen of kaarsen om een gezellige sfeer te creëren. Tegenwoordig zijn er lampen in de vorm van dieren, dit past perfect in deze stijl. Kies daarbij voor een gouden kleur.

Daarbij kan je ook altijd perfecte accessoires vinden op rommelmarkten en kringloopwinkels. Je bent namelijk op zoek naar iets apart en niet naar iets wat iedereen in huis zou kunnen hebben.